8 December 2010

Comisia Europeană a amendat cu 649 milioane euro şase producători de ecrane LCD pentru formarea unui cartel


Categorie: Ştiri

Comisia Europeană a amendat şase producători de ecrane LCD (Liquid Crystal Display) cu 648,9 milioane euro pentru formarea unui cartel. LCD-urile sunt principala componenta a ecranelor subţiri, plate utilizate la televizoare, monitoare de calculator şi notebook-uri.

Cele şase companii sunt Samsung Electronics si LG Display din Coreea şi firmele taiwaneze AU Optronics, Chimei InnoLux Corporation, Chunghwa Picture Tubes şi HannStar Display Corporation. Samsung Electronics a primit imunitate deplină la amendă în cadrul programului de clemenţă al Comisiei, pentru că a fost prima care a furnizat informaţii despre cartel.

Pe parcursul celor patru ani de functionare a cartelului, Octombrie 2001 - Februarie 2006, companiile s-au inteles asupra preturilor de vanzare, inclusiv asupra pretului minim, au facut schimb de informatii privind planul de productie, utilizarea capacitatilor si alte conditii comerciale. Membrii cartelului aveau intalniri lunare multianuale si intalniri bilaterale in hoteluri din Taiwan, acesta fiind numite "sedinte de cristal".

Intelegerea a avut impact direct asupra consumatorilor deoarece marea majoritate a televizoarelor, monitoarelor si notebook-urilor vandute in spatiul economic european incorporeaza ecrane LCD provenind din Asia. Articolul 101 din Tratatul UE interzice fixarea preţurilor şi a altor practici care restricţionează concurenţa.

In stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a luat in considerare vanzarile companiilor respective in spatiul economic european, natura si durata incalcarii legislatiei.

Companie Amenda (EUR)Reducere acordată în cadrul Politicii de Clemenţă (%)
1 Samsung 0 100%
2 LG Display 215 000 000 50% and "partial immunity" for 2006
3 AU Optronics 116 800 000 20%
4 Chimei InnoLux Corporation 300 000 000 0%
5 Chunghwa Picture Tubes 9 025 000 5%
6 HannStar Display Corporation 8 100 000 0%

 

Mai multe detalii privind politica de clemenţă în cadrul CE puteţi găsi la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/competition/cartels/legislation/leniency_legislation.html