17 January 2011

Consiliul Concurenţei a acordat prima imunitate la amendă prin programul de clemenţă


Categorie: Ştiri

Consiliul Concurenţei a acordat prima imunitate la plata amenzii prin programul de clemenţă, companiei Radio Taxi, în cadrul investigaţiei pe piaţa serviciilor de transport persoane în regim de taxi în municipiul Timişoara.

În urma investigaţiei, s-a constatat că 11 companii cu activitate de dispecerat şi operatori exclusivi de taximetrie au participat la o înţelegere privind majorarea tarifelor pentru serviciile de transport persoane în regim de taxi, începând cu luna decembrie 2007. Amenda totală aplicată de Consiliul Concurenţei, în acest caz, este de 348.710 lei.

Radio Taxi, care are atât activitate de dispecerat, cât şi de taximetrie, Total Radio Taxi şi respectiv Extra Radio Taxi, a fost prima companie care a aplicat la politica de clemenţă şi denunţat Consiliului Concurenţei practicile anticoncurenţiale. Ca urmare, compania a beneficiat de imunitate totală la amendă. Cea de a doua companie care a denunţat cartelul, Power Up, a beneficiat de o reducere a amenzii de 50%, tot în cadrul programului de clemenţă.

Participanţii la un cartel de fixare a preţurilor trebuie să înţeleagă faptul că mai devreme sau mai târziu, sunt depistaţi. Indiferent că înţelegerea se referă la o piaţă locală sau naţională, cartelurile reprezintă cele mai grave încălcări ale concurenţei, consumatorii fiind prejudiciaţi prin plata unor preţuri/tarife mai mari pentru bunurile/serviciile achiziţionate. Sperăm ca acest prim caz să dea curaj şi altor companii să apeleze la politica de clemenţă şi să denunţe existenţa cartelurilor” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. De asemenea, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amendă în valoare de 302.325 lei, 10 companii din Constanţa pentru participarea la un cartel de fixarea tarifelor pentru transportul de persoane în regim de taxi.

Cartelurile sunt înţelegeri între doi sau mai mulţi agenţi economici concurenţi care au ca rezultat denaturarea concurenţei. Principalele tipuri de cartel sunt cele care vizează stabilirea preţurilor şi/sau împărţirea pieţelor.

Politica de clemenţă este un tratament favorabil aplicat de Consiliul Concurenţei agenţilor economici implicaţi într-un cartel, care cooperează cu autoritatea de concurenţă în vederea descoperirii acestor practici anticoncurenţiale.

Primul agent economic care informează Consiliul Concurenţei cu privire la existenţa unui cartel beneficiază de imunitate la amendă. Dacă există şi alte companii implicate în cartel care colaborează cu Consiliul Concurenţei, aceste beneficiază de reducerea amenzii de până la 50%.În cadrul Consiliul Concurenţei funcţionează Modulul de Clemenţă. Acest Modul are rolul de a asigura interfaţa dintre Consiliul Concurenţei şi agenţii economici care depun solicitări in conformitate cu Instrucţiunile privind aplicarea politicii de clemenţă.